Vaisiai - Juodavaisė aronija

Juodavaisė aronijaAronia melanocarpa

Botaninis aprašymas:
Juodavaisė aronija- daugiametis iki 2 metrų aukščio krūmas. Lapai ištisiniai, elipsiški, atvirkščiai kiaušiniški, su smailia viršūne. Jų viršus tamsiai žalias, blizgantis, apačia šviesesnė; rudenį parausta. Žiedai dvilyčiai, balti, po 12-34 susitelkę skėtiniuose žiedynuose. Žydi gegužės-birželio, vaisiai prinoksta rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais. Vaisiai(uogos) rutuliški, juodi arba tamsiai purpuriniai, blizgantys, saldžiarūgščiai, truputį aitrūs; su 8 tamsiai rudomis raukšlėtomis sėklomis. Maistinis, vaisinis, techninis, medingas,
vaistinis ir dekoratyvinis augalas.

Paplitimas:
Juodavaisė aronija kilusi iš Šiaurės Amerikos. Lietuvoje auginama soduose, sodybose. Nereta.

Auginimas:
Aronija mėgsta lengvą ir vidutinį priemolį, orui pralaidžią, imlaus drėgmei
podirvio, maisto medžiagomis aprūpintą dirvą. Šviesomėgė. Gerai auga tik saulėtoje vietoje. Atspari šalčiui, ligoms ir kenkėjams. Dauginama vegetatyviškai(atlankomis, auginiais, krūmų dalijimu, skiepijimu) ir sėklomis. Sėklos, atskirtos nuo išspaudų gaminant sultis, paskleidžiamos plonu sluoksniu ir džiovinamos. Prieš sėją sėklos sumaišomos su pjuvenomis(1:1). Sėjama į gerai įdirbtą dirvą, į 6-7cm gylio vagutes. Pirmaisiais metais sėjinukai būna ne aukštesni kaip 20cm. Kai išauga antrasis tikrasis lapelis, pasėlis retinamas. Krūmai, išauginti iš sėklų, pradeda derėti ketvirtaisiais metais. Gausiausiai dera 4-6 metų stiebai.
* * *
Vaistinei žaliavai naudojama juodavaisių aronijų vaisiai. Jie renkami rugpjūčio antroje pusėjerugsėjo pradžioje. Nunokę vaisiai skinami giedrą dieną. Jei numatoma juos ilgiau laikyti, skinama kekėmis, stengiantis išsaugoti viršūninius pumpurus. Be kotelių skinti vaisiai tinka sultims, uogienėms ir kitiems gaminiams. Švieži vaisiai išbūna 1,5-2mėn., laikant juos +10°C temperatūroje drėgnoje patalpoje. Jei nuskinamos kekės, jos suveriamos ant vielų ar virvelių ir pakabinamos ant aukšto, sandėliuose, nekūrenamose patalpose. Iki pavasario vaisius galima išlaikyti šaldytuve 0 – +3°C temperatūroje arba šaldiklyje, supilsčius po 1,0-1,5kg į plastikinius maišelius. Laikant vaisiai pasidaro saldesni, sumažėja aitrumas. Tinka vartoti metus. Vaisius galima džiovinti džiovykloje 45-50°C temperatūroje, po to sumalti ir naudoti įdarams, kepiniams paskaninti bei spalvai suteikti. Kad ilgiau išsilaikytų vitaminai, nuskintos uogos iš karto pertrinamos su cukrumi(1:1), laikomos vėsioje vietoje. Aronijų vaisiuose yra iki 10% cukrų, iki 1,8% organinių rūgščių. Vitamino C susikaupia iki 35,0mg%(atskirais atvejais- iki 60,0mg%), o daugiausia juose flavonoidų(vitamino P). Be to, vaisiuose rasta vitaminų B1, B2, B6, B9(folio rūgšties), B12, E, PP, makroelementų(geležies, fosforo), mikroelementų(boro, mangano, molibdeno, vario, kobalto ir kitų), o ypač daug jodo(iki 24mg%).

Juodavaisė aronija

Vartojimas medicinoje
Juodavaisių aronijų vaisių vitamino P savybėmis pasižyminčios medžiagos stiprina kapiliarų sieneles, mažina jų pralaidumą, kartu gydo hipertoninę ligą, vartojama aterosklerozės profilaktikai, įvairios kilmės kraujavimams stabdyti. Juodavaisės aronijos uogos ir sultys gerina apetitą, didina skrandžio sulčių rūgštingumą ir virškinimą, mažina kraujospūdį. Uogas rekomenduojama valgyti ligoniams, sergantiems anacidiniu gastritu, kapiliarų toksikoze, cukriniu diabetu, ateroskleroze ir inkstų ligomis. Tinka vartoti kraujuojant iš inkstų, plaučių, bronchų kraujagyslių ir vaikams, sergantiems mažakraujyste. Vaisiai ir sultys veikia antibakteriškai. Šviežios uogos ir jų preparatai tinka sergant reumatu, tymais, alergija. Aronijos preparatai efektyvūs gydant kai kurias odos ligas, ypač šlapiuojančią egzemą. Sultimis galima gydyti nudegimus.

Sergant hipertonija, ateroskleroze
❖ Šviežias sultis arba uogas vartoti po 50-100g 3 kartus per dieną 30min prieš valgį 10-30 dienų.

Aronijų vaisiai
❖ Kaip vitamino P preparatas vartojami ir džiovinti vaisiai. 3 šaukštai kokybiškų džiovintų aronijų vaisių patenkina vitamino P paros poreikį.

Maistui

Aronijos vaisiai vartojami sultims, uogienėms, sirupams, kisieliams, kompotams, džemams, maisto dažams gaminti. Iš jų daromi vynai, trauktinės, likeriai.

Juodavaisė aronija su cukrumi
❖ Nuo uogų nuskabyti vaiskočius, nuplauti, blanširuoti verdančiame vandenyje 3-5min, sumalti mėsmale,
įdėti cukraus(1:1) ir kruopščiai išmaišyti. Virti ant silpnos ugnies, kol cukrus visiškai ištirps. Karštą masę išdėlioti į
stiklainius, 15min sterilizuoti, paskui hermetiškai uždaryti ir ataušinti.

Kitos panaudojimo sritys
-Krūmai išskirtinai dekoratyvūs ir auginami įvairiuose želdiniuose, apsauginėse juostose prie kelių, geležinkelių, gamybinėse teritorijose.
Negalima vartoti, kai yra padidėjęs kraujo krešėjimas, taip pat tiems žmonėms, kurių žemas kraujospūdis. Aronijos ir jos preparatų geriau nevartoti vyresniojo amžiaus žmonėms. Prieš pradedant gydytis aronijų preparatais rekomenduojama pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Juodavaisė aronija

Dalintis su draugais: