Paprastasis moliūgas

Paprastasis moliūgas

 

Cucurbita pepo

Botaninis aprašymas:
Vienametis žolinis augalas. Stiebas gulsčias, besidriekiantis žeme arba laipiojantis, 2-10m ilgio, briaunotas, šiurkščiai plaukuotas. Ūseliai šakoti. Lapai labai dideli, širdiški, ilgakočiai, penkiaskiaučiai, apaugę standžiais plaukeliais, šiurkštūs; skiautės dantytos arba skiautėtos. Žiedai varpo pavidalo, 7-10cm skersmens, geltoni arba oranžiniai. Žydi gegužės-rugpjūčio mėnesiais. Vaisiai dideli(>20kg), pailgos formos. Sėklos stambios,
6-30mm ilgio, kiaušiniškos, iš šonų labai suplotos, šviesiai geltonos, matiniu paviršiumi. Maistinis, pašarinis, prieskoninis ir vaistinis augalas.

Paplitimas:
Moliūgai buvo auginami Meksikoje dar 300 metų prieš mūsų erą. Iš Amerikos, Teksaso valstijos, kur jie buvo pradėti kultivuoti, moliūgai pateko į Europos žemyną. Plačiai auginami visuose žemynuose. Lietuvoje gausiai auginamas soduose, daržuose. Žinoma daug formų, veislių grupių ir
veislių. Dažnas. Moliūgo porūšiai- agurotis, patisonas.

Auginimas:
Moliūgai auginami derlingoje, gerai įdirbtoje priemolio ar priesmėlio dirvoje, saulėtoje vietoje. Prieš sėją dirva tręšiama mėšlu. Sėklos sėjamos tiesiog į drėgną žemę, kaip ir agurkų, prieš tai jas pabrinkinus. Sudygsta per 5-6 dienas. Į vieną 5cm gylio duobutę dedamos 3-4 sėklos, atstumai tarp duobučių- 1-1,5m. Duobutės užberiamos žemės ir perpuvusio mėšlo mišiniu. Išsivysčius 3-4 lapeliams, daigai retinami, paliekant po 1-2 daigus; išrauti daigeliai gali būti sodinami į kitą vietą. Augalams vystantis, juos būtina apkaupti, purenti dirvą. Paaugus vaisiams, patrumpinant pagrindinį stiebą virš šešto lapo, vaisiai anksčiau subręsta. Bręsti paliekami tik 3-4 vaisiai.
* * *
Vaistinė žaliava – moliūgų sėklos. Vaisiai renkami subrendę, dažniausiai po pirmųjų šalnų. Nuskinti vaisiai 1-2 mėnesius laikomi patalpoje, kol subręs sėklos. Išimtos išplaunamos, paskleidžiamos plonu sluoksniu ant popieriaus ar audinio šiltoje patalpoje 25-30°C temperatūroje. Išdžiuvusios sėklos nuvalomos, supilamos į maišelius ir laikomos sausoje, tamsioje, gerai vėdinamoje patalpoje. Sėklų lukštas turi būti gelsvai baltas, sėklaskilčių vidinė plėvelė- žalsvai pilka, o sėklaskiltėsgelsvos, bekvapės, malonaus skonio. Tinka vartoti 2 metus. Sėklose yra iki 1,0% steroidų, tokoferolių(vitamino E); 35-40% riebalinio aliejaus; iki 30% pektinų, iki 25-30% proteinų, vitaminų C, B1, B2, nikotino rūgšties, karotinoidų, organinių rūgščių, mineralinių druskų bei mikroelementų.

Vartojimas medicinoje
Moliūgų sėklos vartojamos esant skausmingam šlapinimuisi, sergant prostatos adenoma, žarnyno funkcijai pagerinti, reguliuoja vandens ir druskų apykaitą, tai yra, skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą. Nuo jų ląstelienos ir pektininių medžiagų lengviau virškinami riebalai(jų mažiau įsiurbiama), o tai ypač naudinga sergantiems ateroskleroze ir nutukusiems asmenims. Moliūgo minkštimas gerina virškinamojo trakto motoriką, laisvina vidurius. Nuoviras iš minkštimo su medumi veikia raminamai, gydo nemigą.

Liaudies medicinoje
Šviežios moliūgų sultys padeda gydyti kepenų ir inkstų ligas.
- Juos labai naudinga valgyti sergant ateroskleroze, nes padeda iš organizmo pašalinti cholesterolį.
- Sėklų milteliai ir jų nuoviras vartojami kaspinuočiams ir askaridėms iš žarnyno varyti.
- Moliūgo vaisių minkštimu gydomi nudegimai, pažeista oda, egzema, dedervinės, ruošiamos veido kaukės.

Šlapimo išsiskyrimui skatinti
❖ Gerti iš moliūgo minkštimo išspaustas sultis po 1/2 stiklinės(100ml) per parą.

Esant skausmingam šlapinimuisi
❖ Vartoti moliūgo sėklas. Paprastai skiriami 1-2 šaukštai išlukštentų sėklų, kurias reikia gerai sukramtyti, užgerti skysčiu(vandeniu, sultimis). Vartoti 2 kartus per dieną- ryte ir vakare 1 mėnesį.

Nuo nemigos
❖ Rekomenduojama nakčiai išgerti puodelį moliūgų nuoviro su medumi.

Maistui
Moliūgai – vertinga rudens ir žiemos daržovė, maistinga ir lengvai virškinama. Jie valgomi virti, kepti ir marinuoti. Iš jų verdamos sriubos, košės, ruošiamos salotos, tyrės, gaminamas džemas, spaudžiamos sultys. Tai žaliava maisto pramonei.

Moliūgų salotos
Produktai: 100g moliūgų, morka, raugintas obuolys, krapų lapų, 2 šaukštai grietinės, druskos.
❖ Moliūgą nulupti ir išimti sėklas, įdėti stambiai tarkuotų morkų ir raugintų obuolių, druskos, krapų lapų ir uždaryti grietine.

Moliūgų sriuba
Produktai: 500g moliūgų, morka, svogūnas, 2 šaukštai krakmolo, šaukštas pomidorų pastos, 1-2 stiklinės pieno, 2 šaukštai sviesto, druskos.
❖ Moliūgą nulupti ir išimti sėklas, supjaustyti kubeliais, suberti į pasūdytą vandenį, įdėti morkų, svogūnų ir išvirti. Paskui pertrinti per sietą arba kiaurasamtį, įdėti krakmolo, praskiesto 1/2 stiklinės vandens, pomidorų pastos ir virti toliau. Prieš baigiant virti įpilti pieno ir pagardinti sviestu.

Troškinti moliūgai
Produktai: 200g moliūgų, 2 obuoliai, šaukštas sviesto, 1/2 stiklinės pieno, druskos, cukraus.
❖ Moliūgą nulupti, supjaustyti nedideliais kubeliais, sudėti į emaliuotą indą, įpilti truputį vandens, pasūdyti ir troškinti, kol suminkštės. Paskui įdėti sviesto, įpilti pieno arba grietinėlės ir ištroškinti. Prieš patiekiant į stalą įdėti smulkiai pjaustytų šviežių obuolių arba uogų ir cukraus.

Moliūgų sklindžiai
Produktai: 1,5kg moliūgų, stiklinė pieno, stiklinė kvietinių miltų arba maltų džiūvėsėlių, šaukštas cukraus, 2 kiaušiniai, šaukštas sviesto, druskos pagal skonį.
❖ Moliūgus nulupti, išskobti sėklas, sutarkuoti, užpilti pienu ir troškinti 15-20min. Masę ataušinti, įberti miltų arba maltų džiūvėsėlių, sudėti su cukrumi sutrintus trynius, truputį druskos, viską gerai išmaišyti, sudėti plaktus baltymus. Vietoj miltų galima įberti nepilną stiklinę manų kruopų. Sklindžius kepti gerai įkaitintuose riebaluose. Su sklindžiais patiekti, grietinės ir cukraus.

Omletas su moliūgais
Produktai: 200g moliūgų, 3 kiaušiniai, 4 šaukštai grietinės, 3 šaukštai miltų.
❖ Moliūgus stambiai sutarkuoti. Trynius, grietinę, miltus sumaišyti, sudėti moliūgus ir iki stangrių putų išplaktus kiaušinių baltymus. Gerai išmaišyti, masę sukrėsti į keptuvę ir kepti.

Moliūgų ir svarainių kompotas
Produktai: 500g moliūgų, 100g svarainių, 200-250g cukraus, 3-3,5l vandens.
❖ Moliūgus supjaustyti vidutinio stambumo kubeliais, svarainius- skiltelėmis ir išpjauti sėklalizdžius. Moliūgus ir svarainius sudėti į verdantį pasaldintą vandenį ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštės.

Moliūgų gėrimas su citrina
Produktai: 1l moliūgų sulčių, citrina, pagal skonį cukraus.
❖ Moliūgų sultis sumaišyti su citrinos sultimis, pasaldinti ir gerai atvėsinti.

Kitos panaudojimo sritys

- Augalas dekoratyvus ir medingas. Žieduose yra daug nektaro.
- Įvairiomis moliūgo veislėmis šeriami gyvuliai; naudojamas pašarui.

Dalintis su draugais: