Vaisiai - Paprastoji vyšnia

Paprastoji vyšniaCerasius vulgaris

Botaninis aprašymas:
Nedidelis iki 6m aukščio medis arba krūmas su šakninėmis atžalomis. Laja plati, apvali, su tvirtomis, Į viršų augančiomis šakomis. Ūgliai pliki, vyšninės spalvos, su pilku apnašu. Lapai standūs, plačiai elipsiški, nusmailėjusia viršūne, dantytu pakraščiu; jų viršutinė pusė tamsiai žalia, blizganti, plika, apatinė- šviesesnė. Žiedai balti, po 2-4 susitelkę į skėčius.
Žydi balandį, gegužę lapams skleidžiantis. Vaisiai nunoksta liepos pabaigoje-rugpjūčio pradžioje. Vaisiai rutuliški, šviesiai raudoni, geltonu minkštimu kaulavaisiai; jų sunka bespalvė arba šviesiai gelsva, rūgšti; kauliukai apvalūs, stori, priaugę prie minkštimo.

Paplitimas:
Dėl kultūrinių vyšnių kilmės tebesiginčijama iki šiol. Laukinių jų nerandama. Manoma, jog vyšnios sukultūrintos jau prieš tūkstančius metų Kaukaze ar Balkanų pusiasalyje, susikryžminus laukinėms trešnėms bei krūminėms kryklėms(Cerasius friticosa). Lietuvoje auginama soduose, sodybose. Yra įvairių veislių.

Auginimas:
Vyšnioms tinka purios, humusinės, laidaus podirvio, karbonatingos dirvos. Įmirkusiose ir sunkiose dirvose auga prastai. Dauginamos šaknų atžalomis, skiepijimu ir žaliaisiais auginiais. Suaugusi vyšnia duoda 30-40kg vaisių. Normaliai augdamos vyšnios dera kasmet. Pasenusius krūminių atžalinių vyšnių kamienus galima pakeisti naujais iš atžalų. Tokios atnaujintos vyšnios toje pačioje vietoje gali augti dar 20 metų. Iš kaulavaisinių grupės vyšnios ištvermingiausios šalčiams.
* * *
Vyšnios vaisiuose yra apie 17,5% cukrų, organinių rūgščių: citrinos, obuolių, chino; rauginai medžiagų, vitamino C- iki 16mg%, karotino, vitaminų B1, B2, PP, flavonoidų, mineralinių medžiagų. Vyšnios lapuose rasta kumarinų, kurie mažina kraujo krešumą ir stabdo kraujagyslių trombozę. Vaisiuose yra fenolio junginių, jie naudingi sklerozės profilaktikai, gydo uždegimus ir stiprina kapiliarus.

Vartojimas medicinoje
Uogos stiprina organizmą ir žadina apetitą, gydo mažakraujystę, aterosklerozę, hipertoniją. Vyšnių sultimis galima gydyti kosulį, tracheitą, bronchitą. Uogų antpilas malšina troškulį, mažina temperatūrą, lengvai laisvina vidurius, skatina šlapimo išsiskyrimą, gydo inkstų akmenligę, vandenę bei sąnarių ligas. Šviežių lapų pieno nuoviras padeda sergant gelta; o šviežių lapų košelė stabdo kraujavimą.

Šviežios vyšnių uogos
❖ Gerina apetitą, skatina virškinimą.

Vyšnių sultys
❖ Silpnai paleidžia vidurius, lengvina atsikosėjimą.

Vyšnios su pienu
❖ Malšina reumatinius skausmus, gydo artritą.

Paprastoji vyšnia

Vyšnių kotelių nuoviras
❖ Imti 10g kotelių stiklinei(200ml) vandens. Išgerti per kelis kartus. Varo šlapimą, stabdo viduriavimą.

Maistui
Vaisiai valgomi švieži, iš jų spaudžiamos puikios sultys, verdama skani uogienė, kompotai, sirupas, gaminamas vynas, trauktinės, tinka kitiems aromatingiems gėrimams gaminti. Nuo seniausių laikų lapai, kaip prieskonis, naudojami raugiant, ir marinuojant agurkus, pomidorus, grybus ir kai kurias kitas daržoves.
- Gaminant su kauliukais, produktas būna aromatingesnis.
- 0°C temperatūroje vyšnių vaisius galima išlaikyti 10 parų, o užšaldytus- iki metų.

Natūralios vyšnios savo sultyse
❖ Vyšnias su kauliukais arba be jų kratant sudėti į stiklainius, užpilti verdančiomis vyšnių sultimis, uždengti dangteliais ir sterilizuoti 15min. Paskui stiklainius uždaryti ir ataušinti.

Vyšnių su kauliukais ir mėtų uogienė
❖ Vyšnias blanširuoti ir užpilti karštu sirupu(1kg vyšnių/500g cukraus ir 0,7 litro vandens). Sirupe palaikyti 6-7val. Virti per 3 kartus. Verdant antrą kartą, įdėti smulkiai supjaustytų mėtos lapų(30-50g). Paruoštą uogienę išdėlioti į sterilius stiklainius, uždaryti, uždengti tankiu audeklu ir lėtai ataušinti.

Vyšnių sriuba
Produktai: 2 stiklinės vyšnių, 1l vandens, 2 šaukštai cukraus, 2 šaukštai ryžių, 2 šaukštai grietinės.
❖ Prinokusias vyšnias nuplauti, išimti kauliukus, sudėti į puodą, įpilti vandens, įberti cukraus, užvirinti ir virti 3min. Nuovirą nupilti, į jį įdėti ryžių, gerai pavirti, paskui supilti vyšnias ir išvirti. Patiekti į stalą karšią įdėjus grietinės.

Kitos panaudojimo sritys
- Vyšnių sėklų aliejus naudojamas tualetinio muilo gamyboje, parfumerijoje.
- Mediena kieta, sunki, rausvai gelsva, naudojama baldų apdailai.
- Vyšnių žievė, kurioje daug rauginių medžiagų, tinka odoms rauginti.
- Vyšnios yra medingi augalai. Iš 1ha vyšnyno bitės prirenka apie 70kg nektaro ir daug žiedadulkių.
- Gali būti poskiepis trešnėms.
- Formos su pilnaviduriais žiedais auginamos kaip dekoratyvinės.

Paprastoji vyšnia

Dalintis su draugais: