Valgomasis česnakas

Valgomasis česnakas

 

Allium sativum

Botaninis aprašymas:
Daugiametė svogūninė daržovė. Svogūnas kiaušiniškas, susidedantis iš 6-10 mažų svogūnėlių, apgaubtų bendru baltu arba žalsvu apvalkalu. Stiebas stačias, 30-60cm aukščio. Jo viršūnė iki žydėjimo spirališkai susisukusi. Lapai linijiški, plokšti, šiurkščiais kraštais, skiauterėti, smailūs, iki 12mm
pločio. Žiedai smulkūs, balti arba blyškiai violetiniai, ant ilgų žiedkočių, susitelkusių į skėtį. Skėtyje, be žiedų, išauga daug mažų svogūnėlių. Žydi liepos-rugpjūčio mėnesiais. Vaisiai ir sėklos neužsimezga. Dauginasi svogūnėliais (skiltelėmis). Daržovinis, prieskoninis ir vaistinis augalas.

Paplitimas:
Manoma, kad česnakas kilęs iš Pietvakarių Azijos, Džungarijos ar Indijos. Paplitęs visuose žemynuose. Lietuvoje auginamas daržuose, soduose kaip prieskoninė daržovė.

Auginimas:
Nuo senų laikų česnakai auginami kaip prieskoninė daržovė. Valgomasis česnakas nereiklus dirvai, šilumai, tačiau sodinant prieš žiemą reikia atminti, kad jis turi įsišaknyti iki pirmųjų šalčių. Gerai auga humusinguose
vidutinio sunkumo dirvožemiuose. Sodinamas pavasarį balandžio antroje pusėje ir rudenį spalio pradžioje. Dauginamas svogūno skiltelėmis, kurios sodinamos eilutėmis 6-8cm gyliu kas 10cm. Rudeninės sėjos česnako pasėlis mulčiuojamas durpėmis. Česnakai kasami pradėjus vysti laiškams.
* * *
Vaistinė žaliava- valgomojo česnako svogūnai, kurie raunami nuvytus lapams(rugpjūčio mėnesiais). Išrauti svogūnai paberiami pastogėje vėdinamoje vietoje ir laikomi 1-2 savaites, nupjaustomos šaknys ir svogūnai laikomi vėsioje vieloje(+3°C temperatūroje). Česnako svogūnuose yra 0,4-2,0% eterinio aliejaus, iki 0,3% glikozido alijino, pasižyminčio fitoncidų aktyvumu, kuris fermentams veikiant skyla į aliciną(dialildisulfido oksidą) ir suteikia augalui savitą kvapą bei turi stiprių baktericidinių savybių(stabdo bakterijų dauginimąsi). Svogūnuose yra riebalų, azoto turinčių junginių, flavonoidų, fitosterino, vitaminų C, B grupės, PP, karotinoidų, inulino, kalio, kalcio, magnio, geležies, mangano, cinko ir kilų veikliųjų medžiagų.

Vartojimas medicinoje
Nuo senų laikų česnakas buvo žinomas kaip vaistinis augalas ir įvairiai vartojamas. Įžymus gydytojas ir mąstytojas Ibn Sina(Avicena) česnakus siūlė valgyti gydantis nuo visų ligų. Česnake yra daug fitoncidų, pasižyminčių antimikrobinėmis, grybelius ir parazitus naikinančiomis savybėmis. Aitriuose česnakų svogūnėliuose yra antibiotiškai veikiančių sulfidų, kurių poveikis panašus į penicilino. Dėl to česnakas tinka infekcijoms gydyti. Česnakas vartojamas virškinimui reguliuoti, mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, gerina apetitą, didina virškinamojo trakto sekreciją, padeda geriau pasisavinti maistą. Be to, česnakas skatina šlapimo išsiskyrimą, plečia periferines ir vainikines kraujagysles, stiprina širdies susitraukimus ir lėtina širdies ritmą, gydo nuo aterosklerozės. Česnako veikliosios medžiagos saugo nuo kvėpavimo takų infekcijų, padeda sergant bronchine astma.

Liaudies medicinoje
Česnakai labai populiarūs ir profilaktiškai vartojami nuo daugelio ligų. Išoriškai vartojama esant burnos ertmės uždegiminiams procesams, karpoms naikinti, gydomi bičių, nuodingų vabzdžių ir gyvačių įkandimai; taip pat vartojamas nuo migreninių skausmų, plaukų šaknims stiprinti, slogai, kokliušui, kosuliui gydyti. Kelias minutes kramtomas česnakas sunaikina visas bakterijas, esančias burnos ertmėje. Daug kartų įkvėpti sutrinto svogūnėlio lakūs fitoncidai gydo gripą ir anginą. Gripo profilaktikai į nosį įkišamas vatos tamponas su česnako tyrele. Česnako tyrelė dedama vietoj garstyčių lapelių, kai skauda galvą arba krūtinę. Česnako tepalu gydomos nuospaudos ir egzema, o tyrele – pleiskanos. Dažnai vaikams česnaku varomos spalinės. Tam į tiesiąją žarną reikia įdėti česnako tyrelės arba česnako skiltelę arba daryti klizmą iš česnako nuoviro.

Nuo bronchito ir anginos
❖ 100g svogūnų, 50g česnako, 100g medaus, 3 citrinų sulčių. Mišinį savaitę taikyti tamsoje. Vartoti po desertinį šaukštą prieš valgį 3 kartus per dieną.

Nuo slogos
❖ Smulkiai supjaustyti 2 česnako skilteles, užpilti 3 šaukštais vandens, palaikyti 3 valandas, nukošti. 4-6 lašus šio skysčio įlašinti į kiekvieną nosies landą.

Nuo gripo
❖ 100g česnako smulkiai supjaustyti. Įdėti 100g medaus, gerai išmaišyti. Vartoti po šaukštą su 1/2 stiklinės(100ml) vandens vakare prieš miegą.

Susirgus ūmia infekcine liga
❖ Ruošti česnakų užpilą. Šaukštelį susmulkintų česnakų užpilti 2 stiklinėmis 25-30°C temperatūros virinto vandens. Palaikyti 1-1,5val. Vartoti po 1/2 stiklinės(100ml) 3 karius per dieną prieš valgį.
❖ 2 šaukštus sumaltų česnakų suplakti su 0,5l rūgpienio ir palikti nakčiai. Vartoti po šaukštą 3-4 kartus per dieną prieš valgį.

Mažina temperatūrą, padeda atsikosėti prieš miegą
❖ Stiklinę pieno užvirinti su česnako skiltele. Palaukti, kol pritrauks, nukošti. Gerti karštą su medumi.

Aterosklerozės profilaktikai
❖ Kasdien suvalgykite po 2 česnakų skilteles; jas galima ir išspausti, o sultimis pagardinti patiekalus.

Košelė
❖ Sumaltų česnakų košelę dėti plonu sluoksniu ant žaizdų, opų ir aprišti; plaukų augimui skatinti- įtrinti galvos odą.

Česnakų tepalas
❖ Tepalui paruošti reikia imti sugrūstą česnaką ir santykiu 1:1 sumaišyti su kiaulės laukais- nuo dedervinės, karpoms ir nuospaudoms tepti.

Maistui
Prieskoninis augalas. Kad išliktų jo vaistinės savybės, česnako virti nereikia, o tik įdėti į jau paruoštą patiekalą. Vartojamas maistui ir greitai gendantiems produktams konservuoti. Suteikia pikantišką skonį daržovių patiekalams.

Pavasarinės salotos su česnakais
❖ Kiaulpienių, dilgėlių, raktažolių lapus smulkiai supjaustyti, pasūdyti ir sumaišyti. Įdėti smulkiai supjaustytų česnakų, uždaryti aliejumi arba majonezu, apibarstyti kapotu kiaušiniu.

Burokėlių salotos su česnakais
Produktai: 1 burokėlis, 3 skiltelės česnako, 2 graikiniai riešutai, šaukštas majonezo, druskos, juodųjų maltų pipirų.
❖ Virtus burokėlius supjaustyti, mažais kubeliais arba sutarkuoti, susmulkinti graikinių riešutų branduolius ir česnakus. Viską sumaišyti, įberti druskos, pipirų ir paskaninti majonezu. Vartojant didesnėmis dozėmis gali sutrikti skrandžio veikla. Česnakų preparatų nepatartina vartoti sergant inkstų ligomis.

Dalintis su draugais: