Daržovės - Valgomasis ridikas

Valgomasis ridikasRaphanus sativus

Botaninis aprašymas:
Vienametis arba dvimetis 20-80cm aukščio negausiai ir šiurkščiai plaukuotas augalas. Šaknys dažniausiai storos, mėsingos, juodos, raudonos, melsvos arba baltos. Stiebas apatinėje dalyje tuščiaviduris. Lapai kotuoti, lyriškai suskaldyti, viršutiniai, rečiau visi lapai, ištisiniai, lancetiški. Žiedeliai balti, rausvi ar violetiniai. Žydi nuo gegužės iki rugsėjo mėnesio.
Vaisius- iki 35mm ilgio ankštaros. Sėklos kiaušiniškos, gelsvai arba rausvai rudos.

Paplitimas:
Kilęs iš Viduržemio jūros srities. Paplitęs visoje Europoje, pietiniame Sibire, vidutinio klimato juostoje Azijoje, Šiaurės Amerikoje, Australijoje. Kultūrinis augalas. Auginamas kaip daržovė. Šiukšlynuose ir dykvietėse pasitaiko sulaukėjęs. Lietuvoje auginamos 2 valgomojo ridiko atmainos: ridikėlis ir ridikas(Raphanus sativus).

Auginimas:
Ridikai geriausiai auga puveningoje nerūgščioje priemolio dirvoje ir sukultūrintame durpyne. Jų nereikia tręšti šviežiu mėšlu. Dirva turi būti puri ir ne per sausa. Sudygusius ridikus reikia retinti, reguliariai ir gausiai laistyti. Ridikėliai gerai auga lengvoje ir vidutinio sunkumo dirvoje. Sunkiose molio ir rūgščiose dirvose užauga deformuoti, būna blogesnio skonio. Lauke ridikėlius galima sėti iš rudens arba pavasarį. Masiškai sėjami balandžio pradžioje, šalpusniams pražydus. Sudygę retinami 3-4cm tarpais. Kai trūksta drėgmės, gausiai laistomi.
* * *
Yra daug ridikų ir ridikėlių veislių. Jie skiriasi šakniavaisių skoniu, forma, spalva, subrendimo laiku. Vartojami salotoms ir prieskoniams. Ridikų ir ridikėlių skonis priklauso nuo eterinio aliejaus, o aštrumas- nuo glikozidų. Jų šakniavaisiuose yra angliavandenių, baltymų, organinių rūgščių, celiuliozės, aminorūgščių, mineralinių medžiagų: kalio, natrio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, jodo, bromo; vitaminų: C, B1, B2, PP, karotino; fitoncidų, cholino, fermentų.

Vartojimas medicinoje
Dar senovės Graikijos mokslininkas Dioskoridas pažymėjo, kad ridikai padeda virškinti, o Galenas siūlė jais gerinti apetitą. Ridikų minkštime esantis eterinis aliejus skatina skrandžio sulčių ir tulžies išsiskyrimą, žarnyno peristaltiką, padeda šalinti cholesterolį. Juos pravartu vartoti sergant tulžies pūslės uždegimu, akmenlige. Ridikuose esančios kalio druskos padeda šalinti iš organizmo vandenį ir valgomąją druską, todėl ridikai naudojami inkstų, širdies ir kraujagyslių sutrikimams gydyti.

Valgomasis ridikas

Liaudies medicinoje
Ridikai nuo seno malšino kosulį, ypač sukeltų kokliušo. Juose yra biologiškai aktyvių medžiagų, kurios veikia kaip antibiotikai, be to, atpalaiduoja kvėpavimo takų raumenis. Ridikų sultis rekomenduojama gerti sergant kokliušu, bronchitu, atsikosėjimui palengvinti. Išgremžus didelį ridiką, į jo vidų įdedama medaus arba cukraus ir užkemšama ridiko gabalėliu. Susidaręs skystis geriamas sergant šlapimtakių ir inkstų akmenlige, plaučių ligomis. Sultys gali būti vartojamos ir kaip išorinis vaistas. Jomis įtrinamos skaudamos vietos sergant reumatu, podagra, neuritais ir radikulitu.
- Ridikėlių lapų ir šakniavaisių sultys, sumaišytos su morkų sultimis, normalizuoja virškinamojo trakto gleivinės tonusą bei storųjų žarnų funkciją.

Atsikosėjimui lengvinti
❖ Gerti ridikų sultis su medumi arba cukrumi(1:1)- po šaukštą 3-4 kartus per dieną.

Tarkuoti ridikai arba jų sultys
❖ Vartojama kompresams, skaudamoms vietoms įtrinti.

Tarkuotas ridikas pakeičia garstyčių trauklapius.
❖ Ridiko sultys su medumi, gydo parodontozę, anginą.

Susmulkintų ridikų sėklų košelė
❖ Gydoma pūlinės žaizdos ir opos.

Ridiko salotos su aliejumi
❖ Malšina dujų susikaupimą, vidurių pūtimą.

Maistui
Ridikai kartu yra ir maistinis, ir vaistinis augalas; o ridikėliai- daugiausia maistinis augalas. Ridikai puikiai išsilaiko ir gali būti vartojami ištisus metus.

Ridikų, morkų ir obuolių salotos
Produktai: Ridikas, morka, 2 obuoliai, krapų lapų, 3 šaukštai grietinės, druskos.
❖ Ridikus, morkas ir obuolius sutarkuoti stambia tarka, sumaišyti, įdėti krapų lapų, druskos, uždaryti grietine.

Ridikėlių ir agurkų salotos
Produktai: 3 ridikėliai, šviežias agurkas, svogūnas, virtas kiaušinis, 4 šaukštai grietinės, druskos.
❖ Ridikėlius smulkiai supjaustyti, svogūną supjaustyti plonomis juostelėmis, agurkus- kubeliais. Sumaišyti, pasūdyti, įdėti smulkiai kapoto kiaušinio ir uždaryti grietine. Nepatartina vartoti sergant opalige, podagra, kepenų, skrandžio ir žarnyno uždegimu.

Valgomasis ridikas

Dalintis su draugais: